Een bevlogen projectleider met een missie
Het gesprek vindt digitaal plaats, thuiswerken is namelijk nog altijd het devies. Dat was het ook in maart 2020, precies toen Engelman startte als kersvers projectleider op het Zeeuwse project. Ervaring met een programma als OPZuid had Engelman nog niet. Zijn kennis en passie voor de transport en logistiek blijkt des te groter. Met een achtergrond in de E-commercie en logistiek was hij eind 2019 op zoek naar een project waarin hij écht het verschil kon maken. Via een LinkedIn-bericht van Impuls Zeeland vond hij zijn nieuwe missie: zero emissie realiseren in Zeeland als projectmanager van het door Zeeland Connect ontwikkelde project. Zeeland Connect is het innovatienetwerk van overheid, kennisinstellingen en private partijen voor de logistiek.
Stilstaan is achteruitgaan
Zijn eerste werkdag als projectleider had hij zich anders voorgesteld, zo vertelt hij. Zijn elektrische auto? Die bleef, voor het eerst in zes jaar, noodgedwongen stil staan. Pas in juni reed Engelman voor het eerst naar kantoor: “Het was vreemd om zo te moeten starten maar met dank aan mijn collega’s vond ik snel mijn weg binnen de organisatie en binnen het project.” Het Zero Emission-project zelf kwam iets moeizamer op gang: “Na een geslaagde kick-off brak de zomerperiode aan, met als gevolg dat studenten niet beschikbaar waren. Hierdoor liepen we een kleine vertraging op, maar na de zomervakantie konden we het project gelukkig snel oppakken.”
Engelman vertelt over de toekomst van de transportsector in Zeeland en hoe de mindset over emissieloos rijden mee zal moeten bewegen: “Een proactieve benadering van Zero-Emissie is belangrijk voor de concurrentiepositie van logistieke bedrijven in Zeeland en voor de regio als geheel. Doordat het zwaartepunt van logistieke innovatie en innovatie-ondersteuning voor zero emissie op stadslogistiek ligt, dreigen de Zeeuwse logistieke dienstverleners een achterstand op te lopen in kennis en innovatie. Om een aantrekkelijke vestigingsplaats te zijn voor het (internationale) bedrijfsleven, is het belangrijk om aantoonbaar te innoveren in duurzaamheid en zero-emissie in het bijzonder. Het ziet ernaar uit dat elektrisch rijden de meeste potentie heeft, maar binnen het project onderzoeken we ook de mogelijkheden van rijden op waterstof en andere schone brandstoffen.”
Samen op weg naar zero emissie
Binnen het project innoveren het bedrijfsleven, provincie, gemeenten en HZ University of Applied Sciences gezamenlijk om de CO2-uitstoot in Zeeland tegen te gaan. Voor ondernemers in Zeeland komt de klimaatopgave snel dichterbij: de sector mobiliteit in Zeeland moet in 2030 al een reductie van 49% CO2 uitstoot gerealiseerd hebben. Met een looptijd tot eind 2023, zet dit project de belangrijke eerste stappen binnen deze sector.
Maar hoe breng je het bedrijfsleven op dit vlak in beweging? Engelman heeft een duidelijke visie: “We nemen het bedrijfsleven mee in de kansen die elektrisch rijden biedt. We laten hen proeven aan het rijden met een elektrische truck of bestelbus, we ontwikkelen een zero emissie-roadmaptool waarmee per bedrijf een zero emissie impact- en investeringsstrategie uitgewerkt kan worden en brengen MKB-bedrijven en kennisinstellingen samen voor de ontwikkeling van procesinnovaties en het doen van experimenten en proefritten met elektrische voertuigen.”
In de aanpak worden tussen de 200 tot 300 bedrijven in Zeeland met eigen bestel- en vrachtvoertuigen benaderd. De verwachting is dat 80 tot 100 bedrijven gaan proefrijden; dat 40 bedrijven interesse hebben in een analyse met de tool; en dat minimaal 15 bedrijven daarna aan de slag gaan met procesinnovaties om zero emissie ook te kunnen gaan invoeren. De komende jaren zal deze groep met bedrijven doorgroeien.